LG GPad 8.3 – O experiență imersivă într-un corp de model [REVIEW]

de: Radu Neagu
16 01. 2014

Tabletele cu Android sunt disponibile probabil în aproape orice diagonală imaginabilă, de la 6-7 inci, până la peste 12 inci. Totuși, în ultimul an a fost observată o anumită tendință în rândul atât al producătorilor, cât și a consumatorilor: tabletele de 7-8 inci. Pe acest segment, bătălia este destul de aprigă, iar concurenții vin de la cei mai diverși producători. Pe de o parte, avem jucătorii din liga juniorilor, cei care vin cu echipamente mai ieftine, și reușesc să ofere minimul de funcționalitate și o experiență decentă. Pe de altă parte, avem liga profesioniștilor, unde se luptă nume mari precum Apple, Samsung și mai nou și LG.

În cadrul acestui review, îi vom acorda atenția cuvenită lui LG GPad 8.3, o intrare relativ nouă pe acest segment, prezentată prima dată în cadrul târgului de la IFA 2013.

Dimensiuni, dimensiuni

Probabil că deschizătorul de drumuri în acest sens a fost Nexus 7, prima tabletă cu diagonală de 7 inci ce folosea sistemul de operare de la Google, care a fost un succes atât la prima versiune, cât și la a doua, varianta 2013. Apple s-a simțit și el nevoia să răspundă cu un produs similar și a lansat iPad Mini, o tabletă de asemenea foarte reușită, cu o diagonală a ecranului de 7,9 inci. Între timp, Samsung se juca de asemenea cu Galaxy Tab 8 și Galaxy Note 8, ambele cu o diagonală de 8 inci.

LG mizează, de la reîntoarcerea sa în scena dispozitivelor cu Android, atât pe dimensiuni atipice, cât și pe configurație foarte puternică. LG GPad 8.3 este o tabletă cu o diagonală a ecranului de 8,3 inci, după cum îi spune și numele, o diagonală pe care producătorul o consideră dimensiunea maximă pentru a putea fi încă ținută cu o singură mână.

Design

Fiindcă vorbim de o tabletă, un produs care este probabil pe locul al doilea la capitolul atracție din parte utilizatorilor, pe primul loc fiind desigur smartphone-ul, design-ul este și aici foarte important. Producătorul a păstrat design-ul tabletei la un nivel minimalist, lucru ce se potrivește foarte bine cu natura acestui produs.

Spre deosebire de alte dispozitive, LG GPad 8.3 are un finisaj care se completează și cu partea din față a dispozitivului, în corelație cu culoarea de pe capacul inferior. În situația de față capacul inferior este într-o mică măsură de culoare albă, fiind acoperit cu un strat de aluminiu bine finisat. Au fost păstrate marginile superioare din plastic pentru obținerea unei recepții bune a semnalului WiFi, și marginea inferioară pentru simetrie. Există și o variantă neagră, iar la aceea suprafața de aluminiu este vopsită în negru.

Pe partea frontală, sticla este dreaptă, ecranul fiind protejat de un strat de Gorilla Glass. Se simt puțin marginile, însă nu într-un mod neplăcut. Tableta se ține foarte bine atât cu o singură mână cât și cu ambele în modul landscape. Logo-ul este situat pe centru în partea superioară, lângă acesta aflându-se senzorul de proximitate și camera de 1.3 megapixeli pentru convorbiri video.

Nu există un buton hardware pe partea frontală, și nici butoane capacitive, acestea fiind direct pe display. Probabil de aici vine și dimensiunea atipică, LG încercând să ofere aceeași diagonală și să includă și butoanele direct pe ecran.

Pe partea dreaptă, găsim un buton de power și unul cu două funcții pentru volum.

Jos, pe latura inferioară, se află mufa microUSB și microfonul.

În partea de sus, sunt poziționate senzorul de infraroșu, slot-ul pentru carduri microSD și jack-ul de 3,5 inci pentru căști.

Pe spatele tabletei sunt, pe latura înaltă, cele două difuzoare, bine amplasate, pentru a nu fi acoperite cu degetele.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/LG-GPad-8.3-review/”/]

Specificații

[table id=211 /]

Display

Rezoluția este de 1200×1920 pixeli, mult superioară față de concurență și, probabil, unul din motivele pentru care veți alege această tabletă în defavoarea altor modele. Display-ul are o diagonală de 8,3 inci, cum am spus. Ecranul este unul de tip IPS, capacitiv cu 10 puncte, și are o imagine impecabilă. Spre deosebire de un AMOLED, redarea culorilor este mai realistă, după spusele lui LG, aproape de 100% RGB. Imaginea este foarte curată, deține un contrast ridicat, aproximativ 1020:1 și nu își pierde din proprietăți nici atunci când este privit de la un unghi mai indirect.

Tableta are o reflectivitate redusă, lucru de admirat, mai ales atunci când o veți folosi în lumină naturală la exterior. Aici putem face comparație cu produsele anterioare ale producătorului, al căror constrast scădea dramatic când erau privite din alt unghi decât cel optim. Touchscreen-ul este extrem de sensibil și poate fi folosit și cu mănuși, un lucru din nou de admirat. La cât de bun este, mai că îmi pare rău că nu există și un digitiser care să suporte un creion, ca la Samsung Galaxy Note 8.

Performanță

Din acest punct de vedere, procesorul Snapdragon 600 face o pereche foarte bună cu GPU-ul Adreno 320, însă ar fi ceva de obiectat aici: dacă producătorul mizează pe o configurație de vârf cu noile sale produse, nu înțeleg de ce nu a folosit Snapdragon 800. Atât LG GPad 8.3 cât și LG G2 au fost lansate tot la IFA 2013, în același timp, ambele sunt dispozitive high-end, așadar de ce nu dețin o configurație asemănătoare? Bănuiesc că nu era o problemă diferențierea lor ca produse, la urma urmei, vorbim de o tabletă și de un smartphone.

În utilizare, LG GPad 8.3 se comportă exemplar. Meniurile se deschid rapid, fără întârziere, tastatura apare și ea destul de rapid atunci când este nevoie de ea, iar despre jocuri… ei bine, rulează orice joc pe care l-am pornit, chiar și Asphalt 8, fără nici un fel de probleme! Chiar și cu toate animațiile active, nu se va plânge nici un utilizator de acest dispozitiv.

Sunt curios și cum se comportă modelul Google Play Edition, pentru că, da, există o variantă de GPad 8.3 cu versiunea stock de Android 4.4 KitKat. Dacă este să deduc din faptul că pe un Galaxy S4 am instalat acum ceva timp un ROM curat al versiunii GooGle Play Edition, iar îmbunătățirea este notabilă din punct de vedere fluiditate, aș putea presupune același lucru și despre LG GPad 8.3. UI-ul complex cu multe setări are și el cuvântul de spus aici.

Autonomie

Aici discuția este complexă. Fiecare utilizator are un anumit stil de lucru cu o tabletă și, având în vedere faptul că este un produs car va fi folosit atât de membrii maturi ai familiei, pentru ceva browsing și email, cât și de juniori, pentru gaming, este puțin mai greu de estimat. Putem însă testa un maximum pe care îl oferă în anumite situații, și anume browsing-ul, gaming și redarea video.

În testele de browsing, acumulatorul rezistă mai bine de 8 ore cu o luminozitate puțin peste 50%. În cazul redării video, am folosit un clip YouTube 1080p, care a rulat aproximativ 6 ore și 30 minute. În acest caz, WiFi-ul a fost pornit tot timpul, desigur. Probabil că, în cazul în care veți pune filmele pe un card, autonomia va fi și mai ridicată.

Concluzia este că, la o utilizare medie, LG GPad 8.3 intră în categoria produselor pe care le încărcați odată la câteva zile. Stand-by-ul este foarte bine gândit, mai mult ca sigur că acumulatorul rezistă câteva săptămâni până la o descărcare completă.

Software

Software, of, dragă software! LG a introdus aici, la fel ca și pe LG G2, o mulțime de opțiuni care mai de care mai utile. Nu pot să spun că nu sunt adeptul unei configurări duse la extrem, sau cel puțin așa eram acum câteva luni. Acum prefer, însă, o interfață mai simplă, mai curată, fără un milion de opțiuni de configurare. Poate nu mă credeți, dar vă recomand să încercați un dispozitiv cu Android 4.4 KitKat. Îmi veți da dreptate legat de faptul că de multe din acele opțiuni chiar nu aveți nevoie.

Nu contest faptul că orice producător vine cu o interfață proprie, cu o customizare care atestă faptul că aceștia nu sunt simpli producători de hardware și încearcă să ofere o experiență completă utilizatorului. Din acest punct de vedere, consider că software-ul și interfața reprezintă elemente-cheie în decizia cumpărătorului. Interfața trebuie să ușureze experiența consumatorului, nu să o îngreuneze. LG GPad 8.3 face exact invers. Multitudinea de opțiuni cu care vine mă încântă, pe de o parte, iar în același timp mă frustrează puțin. Icoanele sunt bine definite însă parcă sunt prea complexe, prea detaliate. Aici probabil ar putea avea loc o discuție despre design-ul flat vs design-ul realistic. Arată mai bine cel realistic, însă la o diagonală de 8 inci îl prefer pe cel flat.

Merită totuși menționate funcțiile noi pe care le aduce LG și pe acest model, pentru că sunt de luat în seamă.

Q Pair se referă la posibilitatea de a folosi tableta pentru a primi notificările de pe smartphone. Desigur, funcționează cel mai bine cu LG G2, însă este compatibil și cu o mare parte din smartphone-urile de la alți producători.

Q Slide permite folosirea a două aplicații în același timp, una din ele fiind cea primară, a doua fiind în fundal. O funcție interesantă, însă necesită pornirea aplicației cu același nume, de fiecare dată.

Slide Aside este modulul de multitasking al producătorului. Acesta permite afișarea în partea stângă a până la trei aplicații diferite. Funcția poate fi activată printr-un swipe din partea stângă, însă recunosc că nu mi-a reușit de fiecare dată.

Q Remote este o aplicație inteligentă de telecomandă, ce folosește senzorul infraroșu și o bază de date complexă pentru a controla dispozitivele din casă. M-a încântat faptul că îmi puteam controla stația de la distanță, având în vedere că am achiziținat-o fără telecomandă.

Multi User este probabil funcția pe care o apreciez cel mai mult în cazul în care tableta este folosită de mai multe persoane. Se folosesște de implementarerea Android cu interfețe multiple, astfel, în funcție de parola introdusă se poate accesa ori ecranul deținătorului tabletei, ori un ecran cu un număr limitat de aplicații și funcții.

Concluzii

LG GPad 83. este o tabletă reușită, chiar foarte bună din punct de vedere al configurației. Prețul nu este deloc exagerat și, chiar dacă puteți găsi Nexus 7 2013 la 1200 lei, diferența până la 1400 lei este perfect justificată de configurație și mai ales de display. Diferența între cele două se rflectă astfel, în opinia mea: pe de o parte, aș alege Nexus 7 2013 pentru că este mai ușor de ținut în mână, pe de altă parte, display-ul lui LG GPad 8.3 mă încântă în mod deosebit. Având în vedere că display-ul este cel pe care îl voi privi în mod îndelungat, decizia însă este destul de clară.

Nu sunt chiar de acord cu această customizare exagerată a meniurilor și setărilor. Dragi producători ”Keep It Simple”, ”Simple is Better”, ”Simple is the new Black”… sau orice clișee mai doriți să folosesc. Probabil există un apeal foarte mare pe piața coreeană și unul ceva mai redus pe cea europeană. Sunt însă destul de sigur că, doriți să vindeți acest produs și în Statele Unite, iar acolo exigența legată de simplitate este dictată de Apple. Poporul american, așa îndoctrinat cum îl vedem noi, are totuși dreptate.

În rest, autonomia este foarte bună, display-ul excelent, dimensiunile aproape perfecte, iar prețul… ei bine, îl consider destul de mic pentru ceea ce oferă.